אזוספרמיה | ד"ר מהרן כבהה - מנתח מומחה לפריון הגבר ותפקוד מיני
לקביעת תור: 077-8046843

פוריות הגבר

היעדר תאי זרע בשפיכה (אזוספרמיה) וניתוחים להפקת תאי זרע (מיקרוטסה + MESA)

אחד מכל כ-100 גברים סובל מאזוספרמיה, מצב של היעדר זרע בנוזל השפיכה. ישנם שני סוגים של אזוספרמיה: חסימתית ולא-חסימתית. היום קיימים ניתוחים מתקדמים שונים לטיפול באזוספרמיה, וניתן להתאים את סוג הניתוח בהתאם לסוג האזוספרמיה.

כיצד מטפלים באזוספרמיה חסימתית?

במצב תקין, הזרע זורם מהאשך אל יותרת האשך (אפידידימיס) וממשיך לצינור הזרע עד להגעה לצינור השופכה. במקרים של אזוספרמיה חסימתית, ישנה בעיה בתהליך זה, המובילה להיעדר זרע בנוזל השפיכה, ולפיכך נדרש הליך ניתוחי להפקת זרע. ישנן שיטות שונות להפקת זרע במצב של אזוספרמיה חסימתית, בגישה חיצונית או פתוחה ובצורה אקראית כגון ((TESA, TESE, PESA, המביאות לתוצאות דומות בדרכים שונות. השיטה שנחשבת היעילה ביותר מכולן נקראת MESA (Microsurgical Epididymal Sperm Aspiration) – והיא כוללת הוצאת נוזל מיותרת האשך בגישה מיקרוכירורגית. למטופלים עם אזוספרמיה חסימתית על רקע חבלה או מחלה זיהומית-דלקתית, ניתן להמליץ על ניתוח שחזור צינור הזרע, המאפשר השגת היריון ספונטני (טבעי), מבלי שיהיה צורך בטיפולי הפריה חוץ-גופית.

כיצד מתבצע ניתוח MESA?

הניתוח נעשה בהרדמה מלאה ובמהלכו נעשה חתך קטן בקו האמצע של שק האשכים, המאפשר גישה לאשך. לאחר מכן, מתבצע חתך קטן במעטפת יותרת האשך ובצינור יותרת האשך, המאפשרים לשאוב את נוזל הזרע שמועבר למעבדה. במעבדה מאתרים תאי זרע במיקרוסקופ (הגדלה של פי 100-400). בתום ההליך מתבצעת הרדמה מקומית לצורך שיכוך כאבים בהתאוששות מהניתוח. ההחלמה היא מהירה ולרוב נמשכת בממוצע בין ימים בודדים ועד לשבוע. לניתוח MESA יתרונות רבים בהשוואה לשיטות אחרות במקרים של אזוספרמיה חסימתית. בהליך זה ניתן להפיק זרע בכמות גדולה יותר בהשוואה להליכים אחרים, המאפשרים הפקת כמות מוגבלת של זרע, שלעתים מצריכה ניתוחים חוזרים. כמו כן, ניתוח MESA כרוך בסיכון נמוך לסיבוכים בעיקר בשל השיטה המיקרוכירורגית, שגם משפרת את אחוזי ההצלחה. ההחלמה המהירה שמאפשרת חזרה לשגרה תוך ימים בודדים בלבד היא יתרון משמעותי נוסף.

אזוספרמיה לא-חסימתית

במצב של אזוספרמיה לא-חסימתית (Nonobstructive Azoospermia), ישנה בעיה בייצור הזרע באשכים, שגם היא יכולה לנבוע מסיבות מולדות או נרכשות.

אזוספרמיה לא-חסימתית מולדת יכולה להיגרם בשל תורשה והפרעות גנטיות, כגון תסמונת קליינפלטר (הגורם הגנטי השכיח ביותר לאזוספרמיה לא-חסימתית), אשך טמיר, בעיות הורמונליות ועוד. הגורמים לאזוספרמיה לא-חסימתית נרכשת כוללים מחלות זיהומיות, טיפולים כימותרפיים ושימוש בסמים או סטרואידים אנדרוגנים. 

בחלק גדול מהמקרים של אזוספרמיה לא-חסימתית, לא ניתן לזהות את הגורם הספציפי לבעיה, גם לאחר השלמת בדיקות וביצוע בירור מקיף. במקרים שניתן לזהות את הגורם (כמו בעיה הורמונלית), ישנה אפשרות לטיפול תרופתי הורמונלי, כדי לשפר את ייצור תאי הזרע. 

מיקרו-טסה (הפקת זרע בשיטה מיקרוכירורגית)

במחצית המקרים של אזוספרמיה לא-חסימתית, ישנו ייצור מועט של זירעונים באשכים. במקרים אלו, הגישה שנחשבת היעילה ביותר למציאת תאי זרע לפי הספרות הרפואית – היא הגישה המיקרוכירורגית – ניתוח מיקרו-טסה (MicroTESE). ניתוח מיקרו-טסה הוא הליך מיקרוכירורגי, במהלכו פותחים את מעטפת האשך ומחפשים רקמה מתאימה בעזרת מיקרוסקופ כירורגי, שמאפשר למעשה להפיק זרע מהאשך. שיטה זו נחשבת המתאימה והיעילה ביותר למצב של אזוספרמיה לא-חסימתית בשל רמת דיוק גבוהה, המקנה סיכויי הצלחה גבוהים למציאת זרע, לצד רמת סיכון נמוכה והחלמה קלה. זוהי גם הסיבה שניתוח זה מבוצע במרכזים המובילים בעולם לטיפולי פוריות, כטיפול למצבי אזוספרמיה לא-חסימתית. מחקרים שונים בספרות הרפואית מחקרים שונים בספרות הרפואית מצביעים על כך שהסיכויים למצוא תאי זרע בניתוח מיקרו-טסה נעים בין 50 ל-60 אחוזים. לעומת זאת, בניתוח טסה (TESE) סטנדרטי הסיכוי עומד על כ-30 אחוזים.

כיצד מתבצע ניתוח מיקרו-טסה?

רקמת האשך מורכבת מצינורות זעירים שאחראיים להפקת הזרע, המכונים טובולים. במקרים של היעדר זרע בשל בעיות בייצור הזרע באשכים – ישנן מספר טכניקות להפקת זירעונים מהאשכים (TESA או TESE). טכניקות אלה מבוססות על נטילת דגימה מהאשכים בגישה חיצונית, פתוחה או בצורה אקראית (ניתוח מיקרו-טסה (MicroTESE). ניתוח מיקרו-טסה נעשה תחת הרדמה כללית, באמצעות חתך קטן בקו האמצע של שק האשכים, המאפשר גישה לכל חלקי האשך בנפרד. דרך החתך ובעזרת מיקרוסקופ כירורגי, מתבוננים בטובולים, מאתרים את הטובים ביותר ומסירים אותם. הרקמה המכילה את הטובולים נשמרת בנוזל ייחודי המגן על תאי הזרע והיא נשלחת למעבדה. בתום ההליך תופרים את שק האשכים וניתנת הרדמה מקומית, לצורך שיכוך הכאבים במהלך ההתאוששות לאחר הניתוח. במעבדה מתבצע פירוק של הטובולים, לצורך הוצאת תוכנם וחיפוש אחר תאי זרע תחת מיקרוסקופ בהגדלה של פי 100-400. אם לא נמצא זרע במעבדה – ניתן לחזור על הפעולה באשך השני. תאי הזרע שמפיקים בניתוח זה משמשים לצורך השלמת תהליך של הפריה חוץ-גופית (IVF-ICSI) ובהמשך החזרת העובר לרחם האם. ההחלמה מהניתוח היא מהירה – וניתן להשתחרר מבית החולים לאחר שעות בודדות.

במחצית המקרים של אזוספרמיה לא-חסימתית, ישנו ייצור מועט של זירעונים באשכים. במקרים אלו, הגישה שנחשבת היעילה ביותר למציאת תאי זרע לפי הספרות הרפואית – היא הגישה המיקרוכירורגית – ניתוח מיקרו-טסה (MicroTESE).

ניתוח מיקרו-טסה הוא הליך מיקרוכירורגי, במהלכו פותחים את מעטפת האשך ומחפשים רקמה מתאימה בעזרת מיקרוסקופ כירורגי, שמאפשר למעשה להפיק זרע מהאשך. שיטה זו נחשבת המתאימה והיעילה ביותר למצב של אזוספרמיה לא-חסימתית בשל רמת דיוק גבוהה, המקנה סיכויי הצלחה גבוהים למציאת זרע, לצד רמת סיכון נמוכה והחלמה קלה. זוהי גם הסיבה שניתוח זה מבוצע במרכזים המובילים בעולם לטיפולי פוריות, כטיפול למצבי אזוספרמיה לא-חסימתית.

מחקרים שונים בספרות הרפואית מחקרים שונים בספרות הרפואית מצביעים על כך שהסיכויים למצוא תאי זרע בניתוח מיקרו-טסה נעים בין 50 ל-60 אחוזים. לעומת זאת, בניתוח טסה (TESE) סטנדרטי הסיכוי עומד על כ-30 אחוזים.

כיצד מתבצע ניתוח מיקרו-טסה?

רקמת האשך מורכבת מצינורות זעירים שאחראיים להפקת הזרע, המכונים טובולים. במקרים של היעדר זרע בשל בעיות בייצור הזרע באשכים – ישנן מספר טכניקות להפקת זירעונים מהאשכים (TESA או TESE). טכניקות אלה מבוססות על נטילת דגימה מהאשכים בגישה חיצונית, פתוחה או בצורה אקראית (ניתוח מיקרו-טסה (MicroTESE).

ניתוח מיקרו-טסה נעשה תחת הרדמה כללית, באמצעות חתך קטן בקו האמצע של שק האשכים, המאפשר גישה לכל חלקי האשך בנפרד. דרך החתך ובעזרת מיקרוסקופ כירורגי, מתבוננים בטובולים, מאתרים את הטובים ביותר ומסירים אותם. הרקמה המכילה את הטובולים נשמרת בנוזל ייחודי המגן על תאי הזרע והיא נשלחת למעבדה. בתום ההליך תופרים את שק האשכים וניתנת הרדמה מקומית, לצורך שיכוך הכאבים במהלך ההתאוששות לאחר הניתוח.

במעבדה מתבצע פירוק של הטובולים, לצורך הוצאת תוכנם וחיפוש אחר תאי זרע תחת מיקרוסקופ בהגדלה של פי 100-400. אם לא נמצא זרע במעבדה – ניתן לחזור על הפעולה באשך השני.

תאי הזרע שמפיקים בניתוח זה משמשים לצורך השלמת תהליך של הפריה חוץ-גופית (IVF-ICSI) ובהמשך החזרת העובר לרחם האם.

ההחלמה מהניתוח היא מהירה – וניתן להשתחרר מבית החולים לאחר שעות בודדות.

ניתוחים להפקת תאי זרע (מיקרוטסה + MESA) ע"י ד"ר מהרן כבהה